12 december 2007

Delade känslor


Det finns inte ord för att beskriva den stress vi har upplevt de senaste dygnen.

Idag fick vi hur som helst äntligen lämna in handlingarna hos NP:n i vår stad. Innan det såg det riktigt mörkt ut med superupptagna, otillgängliga och till och med sjukskrivna NP:s.

Så det är otroligt skönt att ha fått lämna ifrån sig handlingarna och fått löfte om att de ska vara klara på fredag eller måndag. Vi räknar med måndag.

Vad som däremot inte känns 100%-igt bra är att denna NP var en märklig man. Seg, hummande och mumlande och gav ett allmänt osäkert intryck. Samtliga NP:s som vi har fått tag på har för övrigt ifrågasatt både det ena och det andra i instruktionerna från Organisationen: "Vaaa - ska varenda papper stämplas?" "Vaaa, ska fotona bindas in i akten?" och andra frågeställningar som gjorde att vi känner oss långtifrån förvissade om att handlingarna är i trygga händer och att vår NP vet vad han håller på med.

För övrigt så finns det inte en NP i hela vårt län som innehar den särskilda apostillestämpel som krävs för den andra NP:ns legalisering av den första NP:n. Här brukar man tydligen istället använda sig av ett försättsblad som har samma dignitet som stämpeln. Men i våra instruktioner står det specificerat att apostillestämpeln ska stämplas på baksidan av innehållsförteckningen till den inbundna akten. Vår NP skulle ringa vår organisation och fråga om det går bra med detta försättsblad. Jag bad honom vara vänlig och formulera sig såsom att "Det är detta eller inget alls." eftersom så ju är fallet.

Jag kan inte låta bli att bli irriterad över att inte en enda NP i vårt län har denna stämpel när de ändå ägnar sig åt de med stämpeln förenliga aktiviteterna. Är månne denna stämpel tillverkad i platina, elfenben och diamant? Eller är kanske bläcket lagrat på ekfat i 30 år? Hur som helst tycker jag det är pinsamt att detta inte finns i städer av den storlek detta handlar om. Och förbannat irriterande. Gudarna ska ju veta att de tar nog mycket betalt för "stämpeln", närmare bestämt 500 kr per styck. I vårt fall blir det 3000 riksdaler för att stämpla 6 sidor. Alltså 500 kronor mer än de 2500 kronorna för den legalisering som den första NP:n gör av totalt 23 handlingar. En sån där apostillestämpel skulle man ha ägt...

Men nu skiter vi i det och hoppas på att målet är nära.




4 kommentarer:

Anonym sa...

Gud vilken rysare... /Maria

Anonym sa...

Herregud! Det är en helt ny värld som öppnas... Av din beskrivning att döma kan man tro att NP:s aldrig NP:at adoptionshandlingar. Och ändå så finns det massor av människor som adopterar. Eller står alla i kö fortfarande ;-)

Skönt att det har löst sig!

Anonym sa...

Jag håller mina tummar stenhårt!
Kram

Unknown sa...

Vad är detta? Är det inte samma regler som gäller för alla adoptionshandlingar och NP:ar var man än bor??? Nå ingen ide att hetsa upp sig... Hoppas att allt funkar nu. Kraaam!